Hari Ahad yang tenang

Bila aku first sampai ke Jerman, aku rasa pelik sangat dengan satu budaya mereka.

Budaya hari Ahad yang tenang.

Apa tu?

Kedai tutup hari Ahad

Pada hari Ahad setiap minggu, semua kedai dan servis tutup (kecuali kedai makan). Tak boleh beli groceries, potong rambut, tukar tayar, pergi IKEA, window shopping, jumpa doktor, pergi pejabat pos.

Pada hari Ahad, kau tak boleh buat bising di kawasan perumahan. Tak boleh mesin rumput, drill lubang kat dinding, vacuum lantai. Masa first year aku duduk dekat dengan hospital universiti. Selepas beberapa minggu tinggal kat sana, baru aku perasan yang hari Ahad bunyi ambulan pun takde. Jalan besar depan hospital tu senyap sunyi. Pelik juga memang takde emergency hari Ahad.

Pada hari Ahad, kau tak boleh buat laundry! What??!! FYI, di Jerman jarang rumah student ada mesin basuh sendiri. Kebiasaannya student tinggal di rumah-rumah apartment di Jerman. Dan di rumah-rumah sebegitu, terdapat mesin-mesin basuh coin-operated yang dikongsi penghuni rumah tersebut yang terletak di basement. Jadi, kau tak boleh guna mesin basuh tu hari Ahad sebab hari Ahad adalah hari senyap dan peraturan ini biasanya masuk kontrak rumah sewa.

Tetibe tengak masak hari Ahad garam habis? Terpaksala tunggu kedai bukak esok, tahan aje la sikit rasa tawar tu. Bagi yang perempuan bila kau tetibe datang bulan dan takde pad pada hari Ahad, terpaksala kau call member kau dan mintak sikit sementara tunggu kedai bukak balik hari Isnin. Kau bosan and rasa nak window shopping dekat mall hari Ahad? Lupakan aje hasrat tu, kedai semua tutup.

Habis semua benda kena buat hari weekdays atau Sabtu?

Yes. Ja. Ya.

hutan jerman
Hari Ahad hari riadah.

Sebab hari Ahad di sana adalah hari untuk berehat bersama keluarga, beriadah, menenangkan fikiran sebelum memulakan minggu baru keesokan harinya. Ramai yang membawa anak-anak keluar naik basikal, pergi picnic, pergi hiking. Kalau yang takde anak, bawa anjing jalan-jalan. Atau tak kurang juga ramai yang ke gym atau kolam renang. Gaya hidup sihat. Pergi church? Menurut pemerhatian aku, ramai orang Jerman yang aku kenal personally, mereka tak pergi church pun hari Ahad.

Dalam setahun, hanya ada beberapa hari aje di mana kedai buka hari Ahad. Hari isitimewa ini dinamakan Verkaufoffener Sonntagyang boleh diterjemahkan sebagai Sunday Shopping or Hari Ahad Berbelanja. Haaa, special gila hari Ahad yang ini.

Masa baru-baru duduk sana aku pernah terfikir kenapa la ada budaya yang menyusahkan ni. Kan leceh nak buat semua benda hari Sabtu: time tu la nak terkejar buat laundry, pergi beli groceries semua.

‘Quality time’ tanpa (window) shopping

Tapi bila dah duduk agak lama di Jerman, baru aku sedar yang hari Ahad senyap adalah satu budaya yang ada kebaikannya. Dapat quality time bersama keluarga. Kalau tak beriadah sekali pun, duduk rumah boleh main dengan anak2, baca buku, tengok movie, makan-makan (restoran buka pada hari Ahad di sana).

Definisi quality time di Malaysia mungkin bawa keluarga jalan-jalan dan makan-makan di shopping mall. Tapi bila fikir balik, betul ke quality?

  • Berapa lama masa kau spend dalam traffic jam nak ke shopping mall?
  • Berapa lama pusing-pusing parking lot cari parking?
  • Berapa lama masa kau spend tunggu tempat duduk di restoran/food court pada hujung minggu?
  • Berapa lama pulak kau spend masa beratur kat kaunter nak bayar hasil belian/beli makanan/tiket parking tadi?

Memang banyak masa dihabiskan untuk buat perkara dalam soalan kat atas ni kan?

Bila aku dah terbiasa dengan kehidupan hari-Ahad-senyap di Jerman, aku terbawa-bawa budaya tu ke Malaysia. Aku akan seboleh-bolehnya buat semua grocery shopping, mass cooking dan laundry aku hari Sabtu, dan aku untuk jadikan hari Ahad hari rehat-rehat, recharge dan rewind bersama keluarga untuk minggu depan. Sebenarnya dalam pada rehat-rehat tu, aku banyak kene reflect and get ready. Reflecting on what I did last week and what I can do better in the coming week. Get ready pula selalunya untuk lecture minggu depan.

Hari Ahad yang tenang ni membuatkan aku lebih menghargai silence. Aku perlukan ketengan sebentar untuk reset otak menghadapi minggu seterusnya. Aku tak suka hari Ahad aku dikacau. Jadi itu adalah quality time pada aku.

So, apa pendapat korang tentang konsep Ahad yang tenang ni?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Hari Ahad yang tenang”