Jual barang preloved online — platform pilihan anda?

Salah satu cara untuk achieve minimalism adalah untuk mengurangkan barang-barang di rumah. Jual barang preloved ala garage sale. Tapi nak buat garage sale kena kumpul banyak barang dulu, buang masa kalau jual sikit-sikit. Tak ada masa nak tunggu seharian untuk buyer datang. Zaman sekarang, semua dihujung jari aje. Klik sana, klik sini, barang dah teriklan. Jadi apa platform jualan yang pilihan ada?

Instagram, Facebook, Carousell, Mudah.my?

Jual barang terpakai ala garage sale secara online lagi senang
Jual barang terpakai ala garage sale secara online lagi senang

Platform yang streamlined

Secara peribadi, saya lebih suka guna Carousell. Tak perlu save number telefon, tak perlu add contact details pada whatsapp yang akan menyemak address book handphone anda. Simplify your life. Snap and sell. Tangkap gambar, upload dan letak description. Boleh scroll category. Boleh track conversation, boleh leave feedback kepada penjual/pembeli. Boleh mark item as ‘SOLD’. Sangat streamlined, kemas dan teratur.

Memudahkan komunikasi jualbeli

Tak perlu lagi nak tanya seller ‘Salam sis, masih available lagi tak item ni?’. Seller pun pening buyer refer item yang mana satu, buyer terpaksa  hantar lagi screenshot item dari IG , akhirnya buat semak galeri whatsapp handphone kedua-dua seller and buyer. At the end of the day, terpaksa kau clearkan folder Whatsapp images tu. Kenapa nak tambah sampah digital lagi? Simplify your life, people!

Check out my Carousell profile now, barang preloved murah-murah meriah aje.

Sell anything on Carousell
Sell anything on Carousell

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *