Kehidupan nomad dan minimalisme

Kehidupan nomad telah menggalakkan saya untuk menerapkan idea-idea minimalisme dalam kehidupan.

camel and nomadic lifestyle
Cara hidup nomad sesuai dengan minimalisme.

Setelah dapat tahu yang saya akan mengikut suami saya ke UAE ini buat suatu jangka masa tertentu, saya telah terpaksa mengosongkan rumah kami untuk disewakan. Barang-barang peribadi seperti pakaian, buku-buku, fail-fail, kertas-kertas, alat permainan, barang-barang hiasan semua kena di masukkan storage. Hanya perabot asas dan yang besar-besar sahaja ditinggalkan untuk penyewa seterusnya. TAPI…suami saya pesan satu benda penting!

Jangan simpan ‘sampah’

Suami saya pesan awal-awal dengan straightforwardness nya “Jangan transfer sampah masuk storage, nanti bila kita balik Malaysia balik, kita kene deal lagi dengan barang-barang ni balik”. Yang dia maksudkan dengan sampah sebenarnya adalah: barang yang dah tak berguna, tak pernah diguna, atau yang tak akan digunakan lagi.

Jadi saya terpaksalah melupuskan banyak barang. Saya pun dihadkan dengan jumlah kotak yang ada. Semakin banyak kotak, semakin mahal kos packing nya. Satu kotak pindah yang kuat berharga dalam RM 10 sebuah. Barang-barang kaca kena dibalut bubble wrap. Kotak yang fragile kena dibalut wrapping film lagi. Itu semua adalah kos. Jadi lagi sedikit barang kita, lagi jimat kos pindah, kan?

Saya pun buat lah spring cleaning besar-besaran. Selongkar semua pelusuk rumah. Fikir betul-betul tentang setiap barang.

Barang ni aku guna ke tak sebenarnya?
Barang ni aku suka ke tak sebenarnya?
Adakah barang ini, ‘mencetuskan kegembiraan’?
Kalau aku kena mula hidup dari kosong, aku betul-betul perlu tak barang ni?

Antara soalan-soalan yang saya tanya diri sendiri untuk menentukan samada barang tersebut perlu kami simpan atau lupus. 

Hadiah perkahwinan kami yang kami tak pernah guna? Terkejut saya bila kira ada lebih dari 10 hadiah perkahwinan kami yang masih elok dalam kotak. Selama ini barang-barang tu tersimpan dalam satu almari di bilik belakang. Saya baru sedar balik saya ada semua barang itu hanya bila saya berkemas untuk kehidupan nomad saya ini.

Kemas-kemas lagi, saya terjumpa barangan camping. Sebab dia ada kat ruang almari paling atas, jadi saya tak ingat langsung pasal kewujudan barang ni. Dengan lifestyle kami sekarang ini, kami dah tak guna pun barang-barang camping tu.

Kemas-kemas lagi, saya tengok ada kamera DSLR saya yang telah banyak berkhidmat sejak 2008, tapi sekarang ia kurang berguna. Sebabnya saya dah takde kudrat nak membawa the kamera DSLR yang agak berat itu kehulu-kehilir lagi dengan cara hidup saya yang dah berkeluarga (dan banyak lagi barang lain yang kena di bawa) ini. Lagipun kebanyakan masanya, saya ambil gambar guna smartphone sahaja dan kadang-kadang guna kamera compact kalis air saya.

Barang yang tak digunakan adalah tidak perlu

Dalam proses berkemas itu tiba-tiba saya terasa macam banyak sangat barang yang terkumpul di rumah saya tanpa sedar. Barang-barang yang hanya mengumpul habuk, dan memakan ruang penyimpanan.

Bila barang tersimpan jauh dalam almari, dan kita tak tengok pun benda-benda tu hari-hari, ia akan mudah dilupakan. Out of sight out of mind. Sebabnya senang aje: sebab barang tu sebenarnya tak guna. Bila kita tak guna barang tu, maka sebenarnya kita tak perlu pun ada barang tu. Jadi sepatutnya kita boleh lupuskan barang tu senang aje. Lebih baik dijual atau diberi kepada orang-orang yang boleh manfaatkannya. Dapatkan kembali ruang yang telah digunakan untuk simpan barang-barang tak perlu tu.

cawan bertingkat
Antara banyak barang-barang kita, banyak sebenarnya yang tak guna pun kan?

Jualan 4 angka dari barang second hand!

Lepas dah tentukan mana yang saya nak let go, saya iklan kan semuanya di Carousell. Mula-mula saya sangsi juga lah. Ada ke orang nak beli barang-barang pre-loved aku ni? Masih ada nilai ke barang-barang aku ni? Well, orang putih kata one man’s junk is another man’s treasure. Saya jual harga kasih sayang saja, below market price. Yang penting saya dah tak nak simpan.

Percaya tak, saya berjaya kutip hasil jualan sebanyak 4 angka dari barang-barang kami semua. Saya sebenarnya amat-amat berterima kasih kepada “pelanggan-pelanggan” saya, strangers atau rakan-rakan dan keluarga yang sudi membeli barang kami. Barang-barang itu mungkin dah tak diperlukan di rumah kami, namun barang tersebut mungkin amat dicari-cari oleh orang lain.

Pengajaran dari persediaan kehidupan nomad

Peristiwa ini mengajar saya banyak benda. Kalau tak disebabkan akan menjalani kehidupan berpindah-randah gaya nomad, saya mungkin akan terus terlupa akan barang-barang kami yang kami dah tak guna lagi, barang-barang yang terus akan mengumpul habuk dan memakan ruang. Bila kami dah jual barang-barang, terasa lega sebab tahu ada orang boleh manfaatkan barang kami. Terasa ringan, sebab rumah dah kosong. Terasa gembira, sebab dapat duit!

Saya sebenarnya sangat bersyukur dan gembira dengan peluang hidup nomad ni, saya anggap ia peluang untuk menilai semula barang-barang kepunyaan kami. Ia juga peluang untuk mempraktikkan asas-asas minimalisme dalam kehidupan saya. Saya telah terpaksa pilih hanya barang-barang yang memang berguna, dan mencetuskan kegembiraan sahaja saya simpan. Jangan hold on kepada barang fizikal. Jangan simpan barang untuk just in case.

Saya betul-betul dapat rasa tenang dengan melupuskan barang. Baru saya faham kenapa konsep minimalisme itu boleh membawa kebahagiaan dan ketenangan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *