Setahun tanpa TV

Apa yang kita rasa perlu ada dalam rumah tetapi sebenarnya tak perlu? Pada saya, jawapannya adalah TV.

Sepanjang tahun 2018 kami sekeluarga hidup tanpa TV.

Kenapa? Sebab kami rasa kami tak perlu pun TV sebenarnya. Jadi, kalau rasa tak perlu, kami tidak mahu menambahkan barang itu dalam kehidupan kami. Mungkin kalau ada TV elok juga, tapi bagi kami yang dah setahun lebih tanpa hidup tanpa TV, ternyata yang TV bukanlah satu keperluan penting bagi kami buat masa ini.

Kenapa kami tak perlu TV?

Sebab utamanya adalah kami tiada masa nak tonton TV.

Di Malaysia, semasa saya bekerja sepenuh masa, saya tiada masa menonton TV. Balik kerja, makan malam, tidurkan anak. Lepas tu biasanya saya kena buat persediaan untuk mengajar keesokan harinya. Jadual suami pula lepas makan malam sentiasa penuh, uruskan hal bisnes, bersukan, pergi kelas, tidurkan anak (dan terus tidur…). Pada hujung minggu pula, kami biasanya sibuk dengan urusan rumahtangga atau memenuhi jemputan sosial keluarga atau kawan-kawan. Disebabkan jenis kerja saya juga, saya memang kena luangkan masa hujung minggu untuk persediaan mengajar minggu hadapannya.

Kami hanya ada TV bila nak melengkapkan rumah kami yang disewakan fully-furnished kepada orang lain. Sepanjang tahun 2018 ini, saya hidup nomad, saya berpindah dua kali merentas negara (UAE, Malaysia dan kembali pada UAE) dan setiap kali pindah, I have had to prune away my stuff.

Di UAE pula, saya sibuk menguruskan rumah tangga, disamping belajar ilmu baru dari internet; antaranya, belajar membangunkan dan menguruskan laman WordPress ini. Kalau ada masa lapang, saya akan indulge dengan hobi saya. Saya tiada masa untuk commit menonton apa-apa rancangan bersiri, walaupun melalui laptop sekalipun. Suami saya selepas pulang kerja dan selesai makan malam, dia akan mengambil alih tugasan rumah dari saya, bermain dengan anak dan menidurkan anak. Tiada masa juga untuk duduk di depan kaca TV, mahupun melayan TV series di laptop. Hujung minggu pula banyak digunakan untuk beriadah bersama keluarga.

Old TV being held on a couch
Kurang gangguan bila hidup tanpa TV

Kebaikan hidup tanpa TV

Selepas setahun hidup tanpa TV, saya sedar ada beberapa kebaikan yang saya dapat. Antaranya:

  1. Boleh jimat duit.
    • Tak perlu bayar pakej langganan TV.  Berapa banyak sangat channel dalam pakej langganan yang betul-betul korang tonton? Balik-balik itu juga kan. Sebab terlalu banyak pilihan rancangan TV sampai kita pun pening nak pilih.
  2. Kurang gangguan
    • Bila kurang gangguan, kita boleh fokus kepada perkara lain yang kita dah lama nak buat (tapi tak terbuat-buat lagi..). Masa yang septatunya diluangkan untuk menonton TV boleh di gunakan untuk: mendalami kemahiran baru, belajar ilmu baru, baca buku, quality time bersama keluarga, bersenam (rata-rata kita semua sentiasa tak cukup bersenam kan?) Jangan pula masa tu digunakan untuk scroll social media mindlessly, buang masa dan tambah stress.
  3. Anak cepat bercakap
    • Bagi yang dah ada anak, kurang pendedahan kepada TV dan peranti berskrin yang lain boleh membantu anak cepat bercakap. Dah ada banyak kajian saintifik dijalankan yang menyokong perkara ini. Dari pengalaman saya dengan anak saya sendiri, seingat saya dia dah lancar bercakap sebelum umur setahun setengah lagi. Pada umur dua tahun setengah, pemahaman, lenggok percakapan, penyebutan, dan kosa katanya boleh dikatakan seperti orang dewasa.

Kurang barang tanpa TV

Bila tiadanya TV, benda-benda yang biasanya datang bersama TV juga boleh dikurangkan. Ini aspek yang saya paling suka. Dari pengalaman saya yang cuba nak menerapkan idea minimalisme dalam kehidupan seharian saya, ketiadaan TV sangat-sangat membantu kami mencapai benda ni. Kerana tanpa TV, anda tak perlu lagi barang-barang yang biasanya akan datang bersama TV seperti:

  • Astro box / Android box / HyppTV box
  • Sound system
  • Remote control TV, remote control Astro box / Android box / Hypp TV box , remote control sound system
  • Bekas penyimpan remote controls 
  • Wayar dan cable dan extension berselirat (….serta habuk yang senang terkumpul padanya). Ini yang paling saya rimas.
  • Rak TV

Saya pernah ke rumah orang yang ada terlalu banyak pilihan channel TV kerana melanggan pelbagai provider pada sesuatu masa (Astro, Android box, HyppTV) ditambah pula dengan sound system, namun orang tersebut sampai dah tak tahu remote mana nak tekan bila nak hidupkan TV dan nak tengok 1 channel. Hmmm…kita memang boleh tengok satu channel saja pun kan pada sesuatu masa? Saya juga kenal orang yang ada hanya langgan 1 provider sahaja (contohnya: Netflix) namun akhirnya tak tengok pun TV sebab terlalu banyak sangat pilihan dan nak buat keputusan untuk tengok satu rancangan TV pun dah mengambil masa, sebab kena scroll semua rancangan TV yang ada untuk buat pilihan. Benda mudah dah jadi susah akhirnya.

Pada saya, lebih sikit pilihan kita ada, lebih tenang kehidupan.

Ruang tamu tanpa TV tidaklah janggal pun kan?

Saya bukan nak suruh lupuskan TV korang sekarang juga, tapi lebih kepada nak share yang sebenarnya sebagai satu keluarga, tiada TV pun tak apa, masih hidup macam biasa dan bukanlah katak bawah tempurung.

Tak ketinggalan ke kalau tiada TV?

Kalau dulu zaman 80-90an, mungkin ya. Zaman sekarang, semua maklumat dihujung jari, nak dapat breaking news pun dihujung jari, lebih pantas dari buka TV. Saya rasa tak ketinggalan dan tak rugi apa-apa pun. Kalau tiada internet, lain cerita.

Orang bercakap pasal siri TV yang trending dan popular? Disebabkan saya memang tiada masa nak tengok, saya tak rasa saya ketinggalan. I learned to let go of the Fear Of Missing Out. Lain orang lain komitmen dan prioritinya dalam kehidupan.

Jadi hidup tanpa TV, bagi saya adalah normal dan mungkin lebih tenang sedikit.

Ada sesiapa lagi yang dah pernah cuba hidup tanpa TV? Boleh kongsi pengalaman korang di ruang komen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *