Kenapa saya lebih suka rumah kecil

Pada zaman saya masih belum ada pemikiran minimalisme, saya selalu fikir, nak duduk rumah besar lah lepas kahwin. Setiap anak kena ada 1 bilik. Ada bilik tetamu khas. Ada bilik home office. Mesti best kan?

Dulu masa kami kecil-kecil, saya rasa rumah teres 2-tingkat 3-bilik kami tak cukup besar untuk keluarga saya adik-beradik 5 orang ini. Saya selalu rasa teringin nak ada rumah besar supaya ada ruang untuk bermain-main kat dalam rumah. Nak ada bilik seorang satu bersama bilik air.  Nak ada family room yang asing daripada ruang tamu.

small-apartment-loft-bed
Apartment kecil yang kemas | Gambar dari www.home-designing.com

Saya ditakdirkan kahwin dengan suami yang seorang minimalis sejak azali. Dia dibesarkan di rumah apartment sebahagian besar hidupnya, dan dia cakap kat saya, kita akan duduk apartment lepas kahwin. Mula-mula saya risau juga sebab tak biasa duduk rumah yang bukan landed. Tetapi, suami saya dan keluarga nya telah membuka perspektif saya tentang rumah kecil. Sekarang ni saya suka pula duduk rumah kecil, apatah lagi sejak saya berjinak-jinak dengan konsep minimalisme, saya rasa tak nak duduk landed house lagi dah.

Ini saya nak kongsikan 5 sebab kenapa saya lebih suka duduk di rumah yang kecil:

1.    Kurang maintenance diperlukan

Lebih banyak barang, lebih banyak permukaan yang boleh mengumpul habuk, lebih banyak kerja kita nak vacuum/lap/mop habuk tu. Jadi rumah besar ni memerlukan lebih banyak tenaga dan masa untuk kerja “maintenance” rumah.

Keluarga mertua saya dulu tinggal di rumah yang besar; rumah landed 2-tingkat, 6-bilik, setiap bilik ada bilik air. Dia kata, masa mula pindah rasa seronok sebab ada rumah besar. Tapi lama-lama rasa dah tak seronok sebab rumah besar ni perlukan penyelenggaraan yang kerap, istilahnya ‘high-maintenance’. Walaupun ada pembantu untuk melicinkan urusan, ianya masih terasa besar dan perlukan maintenance yang tinggi. Nak vacuum dan mop setiap penjuru. Nak bersihkan semua bilik air sekali. Belum lagi laman di luar yang harus di urus. Stor bawah tangga lagi nak di kemas. Kalau rumah kecil, kurang maintenance diperlukan. Siapa yang suka benda high maintenance kan?

ruang makan kecil kemas
Ruang makan yang kecil kadangkala lebih dari cukup.

2.   Semua benda dalam capaian mudah

Kalau duduk di rumah yang kecil pula, semua benda dalam capaian mudah, within reach. Jalan depan sikit dah jumpa dapur, jalan belakang sikit dah jumpa bilik air. Mungkin kalau masih muda belum nampak lagi kebaikannya, tapi bila dah tua, bila badan dah tak larat, baru rasa rumah kecil ni lagi mudah ke atas fizikal kita.

Saya teringat mak mertua saya bercerita tentang rumah 2-tingkatnya yang dulu, dia kata bila kita kat tingkat bawah dan tertinggal handphone di tingkat atas, susah nak lari naik balik pergi ambil handphone tu bila handphone berbunyi. Itu pun kalau kita boleh dengar orang call handphone kita. Sama juga bila handphone kat tingkat bawah dan kita pulak kat tingkat atas. Benda jadi susah dicapai.

tangga rumah 3 tingkat
Rumah konsep moden ini cantik, sebab tak banyak barang, rumah ni nampak luas. Tapi 3 tingkat adalah terlalu besar untuk saya | Gambar dari www.homebuildplan.com

3.   Rumah kecil boleh mengawal anda dari mengumpul barang

Rumah kecil buatkan kita akan lebih sedar/mindful tentang pemilikan barang kita. Sebelum membawa apa-apa barang ke dalam rumah, kita terpaksa menilai keperluan barang tu.

Ini adalah pengalaman peribadi saya sendiri. Bila kami berpindah ke luar negara dan duduk apartment 2-bilik dengan dapur yang kecil, saya terpaksa menjadi lebih sedar dalam pembelian barang. Lebih-lebih lagi bila saya sedang berjinak-jinak dalam mengamalkan idea minimalisme ini. Sebelum beli apa-apa barang saya akan tanya diri saya sendiri:

“Aku perlu ke barang ni?”

“Ada tempat ke nak letak barang ni kat rumah?“

Kalau tak perlu, dan tiada tempat nak letak barang tu, saya memang tak beli. Saya juga tak beli banyak-banyak barang makanan untuk buat “stok” dalam pantry makanan, saya cuma beli sekadar yang perlu buat masa ini, sebab tiada tempat nak letak barang-barang extra ni.

Bila rumah besar juga, barang “terkumpul” menjadi lebih banyak kerana kita rasa semacam kita harus mengisi segala ruang yang ada. Maka kita akan lebih cenderung untuk tidak sedar dalam membeli, not being mindful of our purchases.

walk-in closet
Bila rumah besar, boleh buat walk-in closet. Tapi mesti kita akan rasa WAJIB penuhkan segala sudut dalam almari ni.

 

4.   Lebih kerap berinteraksi dengan ahli keluarga

Dengan bilik yang lebih sedikit, dan ruang yang lebih kompak dalam rumah yang kecil, ahli keluarga akan lebih cenderung mempunyai interaksi yang lebih kerap, berbanding rumah besar yang mana ahli keluarga lebih “tersebar” dalam ruang yang luas.

Teringat keluarga saya sendiri yang membesar dalam rumah 2-tingkat, mak saya terpaksa menjerit dari tingkat bawah, nak panggil anak2 yang sedang bertapa dalam bilik, main komputer di tingkat atas. Kan susah tu?

Bila ruang terhad, interaksi antara ahli keluarga akan jadi lebih mudah.

5.   Jimat masa

Disebabkan #1 dan #2 tu, dah banyak sangat masa yang boleh dijimatkan apabila pergerakan kita “terhad” kepada beberapa meter quadrat sahaja. Nak lap habuk, vacuum dan mop seluruh rumah 2-tingkat boleh memakan masa lebih dari 2 jam!  Apatah lagi jika terlampau banyak barang yang harus dikemas dulu. Sangat mengambil masa berbanding rumah kecil yang barangnya pun sedikit. Masa yang dijimatkan tu kita boleh gunakan untuk buat benda lain yang kita suka, atau benda lain yang lebih penting? Contohnya seperti beriadah, berehat bersama keluarga, atau bersenam.

Anda suka rumah kecil atau rumah besar?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *